Co to jest placenta?
Placenta w kosmetyce to nic innego jak wyciąg z łożyska. Początkowo, pozyskiwana z łożysk ludzkich i zwierzęcych, wywołała wiele kontrowersji. Wiele światowych organizacji sprzeciwiało się wykorzystywaniu placenty w kosmetyce, uznając jej stosowanie po prostu jako nieetyczne i moralnie naganne. Producenci kosmetyków, dostrzegając znakomite właściwości placenty, znaleźli jednak wyjście z tej niekomfortowej sytuacji i opracowali metodę pozyskiwania jej z łożysk roślinnych. Obecnie najczęściej stosowana jest właśnie placenta roślinna, otrzymywana z kiełków pszenicy, z soi, kukurydzy, a nawet papai. Wyciąg z placenty roślinnej jest źródłem tak cennych składników jak: witaminy A, C, E, B2 oraz B12. Zawiera duże ilości kwasu foliowego, biotyny, cennych enzymów i oligoelementów, takich jak magnez, krzem, cynk czy mangan.
Rezultatem stosowania placenty jest kompleksowa odnowa skóry. Obserwujemy znaczną redukcję zmarszczek, skóra staje się prawidłowo nawilżona i odżywiona. Przywrócona zostaje jej elastyczność i właściwa grubość. Placenta wywołuje też efekt rozjaśnienia cery, doskonale sprawdza się jako środek zapobiegający przebarwieniom i innym niedoskonałościom związanym z zaburzeniami pigmentacji. Balsamy zawierające placentę roślinną poprawiają stan blizn i rozstępów, zapewniają skórze długotrwałe i właściwe nawilżenie.
Specjalnie opracowane koktajle kosmetyczne na bazie placenty, wprowadzane w głębsze warstwy skóry za pomocą zabiegów kosmetycznych, takich jak mezoterapia czy ultradźwięki, dodatkowo zwiększają efekty jej działania.