Jelita

Jelita

Spośród wielu schorzeń możemy „wyłuszczyć” choroby układu pokarmowego.

Pamiętajmy, że np. chore jelita to początek osłabienia odporności, szeroko pojętych niedoborówm, a nawet – śmierci.
Nie bez powodu mówi się – śmierć czai się w jelitach.

Dlaczego właśnie jelita są takie istotne?

Musimy sobie powiedzieć, że to właśnie w jelitach dochodzi do wchłaniania substancji z pożywienia. Już w średniowieczu św. Hildegarda przykładała bardzo dużą uwagę układowi pokarmowemu i odżywianiu.

Jeśli jednak ludzie czasami zjedzą przesadnie dużo potraw, które były surowe i nieugotowane lub na wpół ugotowane, a zwłaszcza niezmiernie tłuste i ciężki, ale także pozbawione soki i suche – wówczas serce, wątroba, płuca i inne akumulatory ciepła, które są w człowieku nie mogą pomóc żołądkowi przy takiej ilości i natężeniu ciepła aby ugotować te potrawy na miękko. Dlatego ścinają się one w żołądki, twardnieją i pleśnieją, tak iż żołądek staje się niekiedy zielony, niebieskozielony lub też ołowiały, albo obciążają go tak dużą ilością śluzu, że złe soki rozprowadzają po całym ciele szkodliwe gazy jelitowe, które śmierdzą jak gnijąca kupa gnoju.

– św. Hildegarda z Bingen